KirjoituksiaSalosta

Hulluja, nuo viherpiiperöt

Ja erityisen kaistapäisiä Helsingin pääkonttorin ituhipit. Ei suuren suuri asia mittakaavaltaan, mutta kuvaava muuten siitä, kuinka ihminen voi elää ihan omassa ulottuvuudessaan.

Helsingin viheriäinen sai käsittämättömän idean tunkea kasvisruokaa päiväkoteihin. Luit oikein. Jos viheriö on totaalisen ulalla alkaa moinen syöttää sitä myös lapsilleen. Siis käytännön tasolla ja ituja.

Vastakkain ovat päivänselvät itsestäänselvyyden vastassaan omituinen viherfantasia maailma. Aikuinen syököön vaikka sammalia. Teini-ikäinen voi jo alkaa toteuttaa itseään vanhempiensa katseen alla. Päiväkodissa käyvä neljä vuotias lapsi taas on täysin vanhempiensa varassa.

Voidaan ottaa jokin  ”mutta Intia !” näkökulma aiheeseen. Ok. Mutta kun aletaan kertoa painavista eettisistä syistä, vakaumuksesta, alkaa karvat nousta pystyyn. Vihervanhempi voi moisiin vannoa aikuisena ihmisenä, mutta lapsensa nimissä moisen roskan toistelu on kuvottavaa.

Sitten on rahakysymys johon Helsingin kaupunginvaltuustokin uskalsi vedota. Siis sen ei-vihersiipi. Kasviruoka kun maksaisi vuodessa 123 750 euroa enemmän valmistaa sitä lapsille joiden vanhemmat sen perään itkevät. Taas mennään järjettömyyksiin, meidän Ville syö vain pitsaa, tehkää sille sitä vahvan whitetrash eettisen vakaamuksen nojalla!

 

 

 

http://www.hs.fi/kaupunki/a1463973917173

 

http://www.hs.fi/kaupunki/a1464155471169

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Onhan se hienoa että halutaan yksipuoleistaa kasvavan lapsen ruokavaliota pelkän aatteen nimissä

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Ovathan nuo Vihreät jo vuosia pyrkinneet käännyttämään kansan kasvissyöjiksi. Aikuinen ihminen nyt syököön mitä tahansa, mutta lapsi on todellakin vanhempiensa ja yhteiskunnan armoilla. Ja epäilen vahvasti, pärjääkö kasvava lapsi pelkillä rehuilla.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Vihreät ovat ideologisesti hypnotisoituja aatteeseensa, ja he yrittävät saada muutkin siihen (vihreään) lankaan.

Ks. http://lokari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/217444-olem...

Pasi Pekkinen

Hulluja on monenlaisia. Samoin tietämättömiä. Ominaisuus, joka osalle tuo korostetun varmuuden julistaa omia ennakkoluulojaan ja mielikuvituksensa tuotteita muka asiaperusteina.

Kasvisruoka on tietenkin eettisesti perusteltavissa. Se ei myöskään tarkoita ruokavalion yksipuolistamista. Ja nämä eivät ole mielipiteitä.

Kasvisruokapäivä päiväkodeissa on erittäin hyvä ajatus.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eiväthän jotkut vanhemmat rokotakkaan lapsiaan kun on heidän mielestään eettisesti perusteltavissa. Tästä perustelusta sentään poliisikin on eri mieltä.

Pasi Pekkinen

Kasvisruuan syömistä voi yleisesti tiedossa olevaan faktatietoon pohjautuen perustella eettisenä valintana. Se ei siis ole vain mielipideasia. Kansallisen rokotusohjelman vastustamisen perusteleminen "eettisenä valintana" ei sen sijaan perustu faktatietoihin, vaan asiantuntemattomien ihmisten ennakkoluuloihin, mielikuviin ja pelkoihin. Yksilötasolla sen voi toki kuvitella eettisenä valintana omassa "metafyysisessä maailmassaan". Mutta se ei tietenkään ole samanarvoinen väite kriittisen ja avoimen arvioinnin läpikäyneeseen tutkimustietoon perustuvien johtopäätösten kanssa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #8

Päiväkodin lapsi ei tee eettisiä valintoja. Se ei ole mielipideasia. Moinen lastensa manipuloiminen ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä mutta on eettisesti erittäin tuomittavaa.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Hulluja nuo persut. Ovat rajoittamassa ja määräämässä ihmisten ruokalautasten koostumustakin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tämä kommentti ansaitsee papukaijamerkin.

Ilkka Huotari

Jokuhan sen aina määrää. Tässä tapauksessa mieluummin persut, koska ruokavalio olisi silloin monipuolisempi ja terveellisempi.

Mutta hulluja vuo vihreät, kun ovat määräämässä ruokavaliota ideologiansa perusteella, tieteestä välittämättä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Miten ihmeessä vaihtoehtojen lisääminen yksipuolistaisi ruokavaliota?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #11

Indoktrinoimalla lapset uskoon, että vegetarismi on hyväksi ihmiselle?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #11

Päiväkoti-ikäinen lapsi ei itse osaa päättää mitä ottaa. Tässä keskustelussa olisi järjen hiven jos olisi kyse murkku - teini-iästä edes mutta toistan kyse on päiväkodista. Ja sitten on tietysti muut aspektit kuten raha, rahoitus. Jonkin äärimmäisen jyrkän uskonnollisenkin oppisuunnan vakaumuksen, joka vaatii kasvispöperöä, jotenkin ymmärtäisi, vaikka silloinkin homma hoituisi kun ei voi rahasta olla kyse, mutta siitäkään ei nyt ole kyse. Ja taas kotona saa opettaa vihertämään tai persuilemaan mutta siitä ei ole kyse vaan yhteiskunnan toimista.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Eivät ne hulluja ole, lähinnä pelkäävät kotiensa kontaminoitumista "vihreillä aatteilla" lastensa kodin ulkopuolelta tuomien vaikutteiden, kuten monipuolisen ruokavalion, suvaitsevuuden, luontevan vähemmistöihin suhtautumisen, ympäristötietoisuuden ja muiden kestämättömien ilmiöiden kautta*

*sarkasmivaroitus

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Voi jumalan pyssyt ja puukuulat. Eiköhän sitä voisi luottaa keittiön ammattilaisiin, että he yrittävät järjestää lapsille mahdollisimman terveellisen ja maukkaan aterian käytettävissä olevan budjetin puitteissa. Siihen sopii varmaan kasvisruokakin väliin, jos emäntä on vähänkään innovatiivinen.

Muuten voisi toivoa, että ruokailut olisivat sekä ainesten että makujen osalta monipuolisia. Jos jollekin ei kelpaa kuin makaronilaatikko, niin eiköhän nälkä ole pidemmän päälle hyvä mauste.

Erikoisruokavalion saa sitten vain lääkärintodistuksella. Muuten hifistelijät voivat pakata lapselleen suuruksen mukaan Tupperware kulhoon. Ihmisen hampaisto on evoluutiossa kehittynyt sekaruokavalioon sopivaksi. Miksi siis taistella luomua vastaan?

Työkaveri ei turhaan valistanut muslimikoulutettavia työpaikkaruokalan annosten tarkemmasta koostumuksesta. Pastakastikkeesta ei tullut vatsanpuruja eikä henkisiäkään vaurioita, vaikka siinä kyllä taatusti oli sikanautaa... Itse taas olen Saudeissa vedellyt paikallista herkkua, mausta päätellen hiekkakakkua, eikä siitäkään aiheutunut muuta kuin ikimuistettava makuelämys. Joten tavallaan sekin meni plussan puolelle. Tarvittaessa ottaisin vaikka toisenkin kerran.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

vihreät(homot)kuten Jani Toivola kiertää kouluissa puhumassa homostelun ihanuudesta,siihen verrattuna kasvisruokailu on pikkujuttu !

Nyt vois ottaa kantaa(vihreät)mistä uusia työpaikkoja !

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Mitäköhän luulette miten kasvihöttö maistuu keskiverto irma-petterille? Itselle pentuna esim. kesäkeitto oli vihoviimeinen sätös, jota ei syöty kuin itku kurkussa ja silloinkin meinasi tulla hissillä ylös.

Siinä sitten lapset tulevat kotiin nälkiintyneinä ja päiväkodissakin kiukutellaan enemmän. ah, rattoisia aikoja... ja se että joku sanoo että tofu maistuu aivan kuin lihalle, syyllistyy pahemman luokan paskapuheeseen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

No minä ja omat lapseni kyllä olemme aina tykänneet kesäkeitosta, joten yleistyksillä ei pitkälle pötkitä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mitenköhän ne entisajan suomalaiset selvisivät kun ei ollut lihaa joka päivä syötäväksi? Maistui perunat ja nauriitkin. Nälkävuosina syötiin puun kuorta.

Nykypäivän itkupillille ei mene vissin alas mikään muu kuin sisäfilee kun näitä juttuja lukee :D

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Aake Jermon kirja "Kun kansa eli kortilla" on oivaa luettavaa kaikille itkupilleille poliittisiin mieltymyksiin katsomatta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kaipaillaanko nyt keripukkia, riisitautia vaiko mitä?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Ei mitään niistä, mutta yltäkylläisyydessä oluttölkki yhdessä ja makkara toisessa kädessä ällitöllön ääressä istuvien on terveellistä tietää, millä eväillä Suomea puolustettiin sotien aikana ja rakennettiin sotien jälkeen.

Lanttu, jota oli saatavilla vaikeimmankin ruokapulan aikana, on muuten hyvä C-vitamiinin lähde keripukkia vastaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Kyllä sekaruoka on parasta, perunamuusi läskikastikkeella ja lisättynä naurishauvikkailla.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo Vastaus kommenttiin #39

Ja kuohukermaa joka soosiin, aateloi ihan jauhelihakastikkeenkin.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #39

Läskisoosi ja muusi on suosikkiruokiani. Välipäivinä vegaaninen kasviscurry ja ruskea riisi.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #43

Perunamuussia ja runsaassa voissa paistettua valkolihaista kalaa. Kasviscurryyn paljon papuja, kiitos.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen Vastaus kommenttiin #45

Lisätään voissa paistettuun kalaan vähän tryffeliä ja keitetään muusiin perunat valkosipulin kanssa. Oheen vielä vihreitä linssejä ja voissa kuullotettua salottia!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #46

Sopii ja jälkiruuaksi vaikka mustikkakukkoa jäätelön kanssa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #25

Kuvitteletko tosissasi keripukkia ehkäistävän liharuuilla? Kaiken maailman hörhöt sitä blogeja kirjoitteleekin!

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #30

Jos elää pelkällä nauriilla alkaa iskemään puutostiloja. Tämä ei ole suositeltavaa käsittääkseni. Siksi meillä on kansainväliset ja kansalliset normit ja esim. instanssi nimeltä Valtion Ravitsemusneuvottelukunta.

->

Kouluruoan tulee sisältää:
• Monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja
• Runsaskuituista leipää (mieluiten vähäsuolaista)
• Pehmeää kasvirasvalevitettä, kasviöljypohjaista salaattikastiketta
• Perunaa/riisiä/pastaa
• Vähärasvaista lihaa/leikkelettä
• Kalaa vähintään kerran, mieluiten kahdesti viikossa
• Rasvattomia ja vähärasvaisia maitovalmisteita
• Vettä janojuomaksi

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #34

Kyllä, mutta keripukin aiheuttaa c-vitamiinin puute. Eli käytännössä liian vähäinen kasvisten ja hedelmien syönti.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #36

Nauriissa on paljon c-vitamiiniä.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #40

Niin on, siksi pelkkiä nauriita syömällä ei sairastukaan keripukkiin.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Mitenköhän ne selvisi ilman viherpiipiertäjien näsäviisauksia ja ruokanatsismia,-puunkuori odottaa taas mikäli vihreät saa lisää kannatusta !

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Entisajan suomalaiset olivat viherpiipertäjiä itsekin. Söivät lähi- ja luomuruokaa, pääasiassa kasviksia. puhtaista vesistä sai terveellistä kalaa, jota ei ollut Talvivaarat pilaamassa. Se vähäinen liha oli eettisesti kasvatettua tai metsästettyä ilman teollisia myrkkyjä ja eläinten rääkkäystä. Toivottavasti suomalaiset taas järkiintyvät ja jättävät muoviin käärityn teollisesti tuotetun raadon mättämisen vähemmälle.

Minna Tarvainen

"Nykypäivän itkupillille ei mene vissin alas mikään muu kuin sisäfilee kun näitä juttuja lukee :D"

Eli ne henkilöt, jotka ovat valmiita syömään myös edullisempaa vaihtoehtoa ovat itkupillejä, ja he jotka haluavat pakottaa muut omiin kalliimpiin vaihtoehtoihin ovat mitä? Naisen logiikka on vielä aika yksinkertaista verrattuna teidän vihreän "älymystön" ajattelumaailmaan..

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kasvisruokaa on päiväkodeissa tarjottu iät ja ajat. Nyt on kyseessä vegaaniruokavalion mukainen eväs.

Jos kotona syötetään pääasiassa punaista lihaa proteiinin lähteenä ja aloitetaan siten säännöllinen suoliston karsinogeenialtistus lapsuudesta lähtien, päiväkotien ja koulujen kasvis- ja vegaaniruokavalio ovat elimistölle hyviä lepohetkiä. Monipuolistavat todennäköisesti myös ruokavaliotottumuksia aikuisena.

Ymmärrän kyllä, että uhkakuvana voidaan pitää päiväkodista/koulusta palaavaa jälkikasvua, joka keksii pyytää kasvisruokaa kotonakin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Sinne murkkuikään asti ainakin yhteiskunnan tulee syöttää sitä mitä ruoka-aineympyrä sanoo. Sitä ehtii hifistellä sitten loppuiän jolloin on tästä myös itse vastuussa.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Lautasmallin mukainen ruokavalio ei edellytä lihan, kalan, munien eikä maitotuotteiden käyttöä eikä varsinkaan päivittäin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #26

Aikuisena, varsinkin kuin raha tai tekemisen vaiva / haaste ei ole ongelma, voi hifistellä. Voisihan periaatteessa koko ruuan korvata vaikka koostumukseltaan sopivalla energiapatukalla mutta jos nyt ei kuitenkaan vaan pysytään näissä kansallisissa ja kansainvälisissä normeissa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Eli tässä on nyt siis kysymys lakto-ovo kasvisruoan korvaamisesta vegaanisella ruualla kokeilumielessä?

Ja sinä syytät Engren minua turhien avausten kirjoittamisesta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kuten sanoin pieni asia mutta esimerkki Helsingin viherväen toimista joita muu Suomi seuraa ihmeissään. Koko lakto-ovo-vega ei kuulu kouluun, siellä pitäisi mennä sen ruoka-aine ympyrän mukaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Kenenkään terveys ei kärsi kasvisruuan syömisestä parina päivänä viikossa, ei edes vegaanisen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #27

Pari päivää voi vaikka paastota siitäkin on hyvää dataa. Mutta jos nyt ei kuitenkaan päiväkodissa tai alakoulussa ainakaan. Itsekin muistelen kuulua kesäkeittoa joka nyt ei maistunut miltään mutta josta jäi käsittämätön nälkä kunnes sai kotona kunnon ruokaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #31

Mieluummin syön kasvisruokaa, kuin olen pari päivää paastoamatta ja olen saanut sillä vatsani täyteen useimmiten.

Kesäkeitto ei taida nykyään olla kovin suosittua ja monille vanhemmilla ihmisillä tuntuu olevan siitä huonoja kokemuksia. Itse voisin joskus kesäkeittoa laittaa, kun äiti ei lämminnyt ehdotukselle.

Tässä on muuten video aihhesta käydystä keskustelusta vuosien takaa. Et ole ainoa jolla on huonoja muistoja jostain kasvisruoasta.

https://www.youtube.com/watch?v=3i4EVfLtIu8

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Kesäkeiton maukkuus riippuu pitkälti siitä, miten hyvään kanaliemeen sen tekee. Kannattaa muuten maustaa suolan lisäksi ripauksella sokeria.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist Vastaus kommenttiin #35

Kesäkeitosta saa jumalaista kun käyttää voita, kuohuermaa, valkoviiniä ja mahdollisimman tuoreita kasviksia, esim. tuoreita sokeriherneitä hernepenkistä. Sitä perinteistä laitosten maitokeittojuttua en edes syö.

Pekka Pylkkönen

Ideologiat hiileen. Päiväkoti noudattakoon kansallisia ravintosuosituksia. Punaista lihaa kerran viikossa ja kalaa ainakin kaksi kertaa. Runsaasti kasviksia.

Minä en syö lihaa mutta se ei ole muksuni vika.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Parasta olisi kai lopettaa kouluruokailu Helsingissä. Syököön jokainen omia eväitään. Loppuu ikuinen kinastelu siitä mitä kunkin mussukka saa tai ei saa syödä.

On siellä Helsingissä ennenkin omia eväitä syöty. Kun minä kävin koulua Krunikassa 50 luvun alussa, koulussa tarjottiin vain soppaa joka tuotiin 50 litran maitotonkissa kerroksiin ja jokainen haki kotoa tuotuihin lautasiin soppansa ja se "vesikeitto" syötiin luokassa. Kaikille siitä jäi nälkä ja siksi oli omat eväät repussa.

Kukaan ei koskaan valittanut "vihannesten" puutteesta !

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kyllähän ihminen pärjää vaikka syömällä männy nilaa - kunnes kuolee.

Minusta kasvissyöntiä ei ole tutkittu riittävästi. Tiedän ihmisiä, jotka ovat saaneet kaikenlaisia komplikaatioita (todennäköisesti) sen seurauksena. Ruualla ei pidä leikkiä. Jos joku eristäytynyt japanilaisjoukkio syökin jossain pelkkää merilevää, se ei tarkoita, että kaikki maailman ihmiset voivat syödä merilevää hyödyntää sitä ravinnokseen.

Ja kasvissyöntikään ei ole eettistä, sillä vika on syvemmällä kuin pelkässä tehotuotetussa lihassa. Vika on tehotuotannossa ylipäätään. Eettinen ihminen syö (mielellään itse tuottamaansa) lähiruokaa, eli kasivissyöjät voisivat periaatteessa suksia sinne, missä soijapapu kasvaa.

Janne Suuronen

Onko taattavissa, että pelkällä kasvisruoalla lapset saisivat aivojensa kehittymiseen riittävästi proteiinia ?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sanoisin sen olevan mahdollista, vaikka ei päiväkodeissa pelkkään kasvisruokaan siirtymässä ollakaan. Vegaanisesta ruokavaliosta en menisi takuuseen.

Pekka Pylkkönen

Ravintosuositukset ottavat tuohon sellaisen kannan että maitoa ja/tai kananmunaa sisältävä kasvisruokavalio soveltuu (monipuolisesti laadittuna) myös lapsille. Ilman eläinkunnan tuotteita ravinnosta ei saa B12-vitamiinia ja useiden kivennäisaineiden saanti jää usein riittämättömäksi. Aminohappojen osaltahan ihmisen elimistö syntsaa lähes kaiken itse, joten siellä proteiinipuolella tuskin tulee ongelmia.

Vegaaniruokavalio vaatii lisäravinteita jokatapauksessa eikä sitä suositella lapsille tai muille erityisryhmille kuten raskaana oleville.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kuten eräällä tuttavallani oli tapana sanoa: 'Se ei ole tarina eikä mikään, jossa ei ole vähintään puolet omia.'

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ihme vässykkäporukkaa, käsitys kasvisruoasta on kesäkeitto-tasoa ja silti on kova uho ja möykkä päällä.

Tsekatkaapa nettihaulla vegan athletes mitä löytyy ja tulkaa sitten meuhkaamaan, että ihminen ei voi ilman eläinproteiinia pärjätä.

Tai menkää vaikka Nepaliin näyttämään sherpoille kuinka pitää olla kunnon klöntti kuollutta sikaa mahassa, että pakaasi siirtyy miehekkäästi ylämäkeen, eikä mitään heidän syömää linssiriisicurrya.

Maailma muuttuu, runsaasta lihan syömisestä on hyvää vauhtia tulossa pahe. Tiedon lisääntyessä sen epäterveellisyys tulee yhä selvemmäksi, eettiset näkemykset valtavirtaistuvat myös: eläinoikeus- ja ilmastonäkökulmat eritoten.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kai se enemmänkin on niin, että suurin osa on sitä mieltä, ihmiset osaavat kyllä itse päättää, mitä suuhunsa laittavat. Jolloin pelkkä järkevä valistuskin riittää. Alan ammattilaiset osaavat varmaan tarjota tasapainoista ruokaa ilman kategorista direktiiviäkin. Syömishäiriöiset ovat sitten asia erikseen.

Minua viehättää kovin kuvaus: 'Olen kuin naapurin koira - syö mitä tahansa ja pitää erityisesti lapsista.' Suurin osa ihmisistä on sekasyöjiä. Jo nyt pääosa ihmisistä laittaa lounasruokailussakin lautaselleen vähintää puolet kasviksia ja vihanneksia, vaikka useimmiten olisi mahdollisuus ladata vaikka lautanen täyteen lihaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pelkällä lihansyönillä ei kukaan ihminen elä, tosin ei ihminen pelkillä kasviksilla tai kasvipohjaisilla ruoka-aineillakaan elä. Tai jos elää, niin ei terveellisesti. Ainakaan ilman vitamiinilisiä.

Yritän sanoa tällä miten omituinen toteamus suurin osa ihmisistä on sekasyöjiä on minusta. Kaikki ihmiset ovat sekasyöjiä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Toiston toistoa. Ville viisi vuotta syököön ruoka-aine ympyrän mukaan kun ei ole vegan athlete ainakaan vielä. Tai aloittamassa välivuotta Nepalissa sherpojen kanssa. Ruoka-aine ympyrästä on laaja konsensus ympäri maailman joten se on, sen noudettaminen on, Villen kehityksen kannalta paras vaihtoehto. Jos Ville 30v kyllästyy huonoo kondikseensa ja läskeihinsä voi toki ottaa mallia vaikka vegaani - voimavoimistelu (onkohan hommalle suomen kielen sanaa kun ihan perus voimistelusta ei ole kyse) gurusta Frank Medranosta mutta tästähän nyt ei ollut tässä blogissa kyse.

frank-medrano-powered-by-plants/

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Niinpä, juurihan siellä Mount Everestillä kuoli yksi vegaaninainen, jonka piti näyttää, että vegaanit pystyvät mihin tahansa "and then some" (omien sanojensa mukaan). Muutama muu vegaani on teholla. Muuten: Nepalissa käyneenä tiedän, että eivät ne sherpat kasvissyöjiä ole, väite on jo sinänsä älytön. Kasvispohjaisesta ruuasta ei saa millään sellaisia kaloreita, joita vuorilla tarvitaan. Sherpojen ruokavalioita löytyy netistä helposti. Ja muuten, lihan lisäksi läski ja viina maistuvat näille kavereille.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Jätän nyt kommentoimatta blogisi sisällön, sillä kasvisruuasta ja sen tarpeellisuudesta olemme varmasti aivan eri mieltä.

Mutta sen kommentoin, että mitäpä jos jätettäisiin mielenterveysongelmiin viittaavat sanat pois toisten poliittisten ryhmien haukkumisesta? Että jos sen verran voisi osoittaa kunnioitusta niille, joilla mielenhyvinvointi ei valitettavasti ole aivan kunnossa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Yleissivistyksessäsi on ilmeisesti ainakin Asterixin kokonainen aukko tai, todennäköisemmin, et sitten muutakaan kommentoitavaa keksinyt.

Käyttäjän miikkakeranen kuva
Miikka Keränen

Varmistan: Mielestäsi on oikein käyttää vanhoja "sananparsia", vaikka niissä on sanoja, joiden käyttö nykypäivänä tulkitaan loukkaavaksi?

Toimituksen poiminnat