KirjoituksiaSalosta

Taloussiirtolaisuus

Kysymys on yksinkertainen. Mitä meidän maana ja eu:n jäsenenä tulisi tehdä, miten suhtautua, vaikutuksiltaan selkeästi negatiiviseen taloussiirtolaisuuteen *?

*Englanniksi economic migrant. Termi on yleisesti käytössä paitsi tietysti meillä Suomessa jossa jokainen viime vuonna Eurooppaan tullut 1 300 000 ihmistä on sotaa ja hengenvaaraa pakeneva turvapaikanhakija.

Yhdysvalloissa on paljon laillista maahanmuuttoa. Maassa on myös arviolta 10 miljoonaa laitonta. Ero Eurooppaa on se, että kaikkien paitsi änkyrä republikaanien mielestä vaikutus talouteen on positiivinen. Sille nämä ihmiset tekevät valtavan määrän raskaita töitä pelloilla ja muulla joita amerikkalaisten ei täten tarvitse tehdä. Samaa logiikkaa koitetaan iskostaa Suomeenkin. Paitsi Suomessa ei vastaavia töitä ole ellei sitten haluta taloussiirtolaisista kesäisin vaikka mustikanpoimijoita.

Kysymystä ei Euroopassa haluta esittää. Jos puhuttaisiin taloussiirtolaisuudesta olisi Kataisenkin aika vaikea puhua taakanjaosta, solidaarisuudesta ja vastuusta. Vai sanooko joku, että Suomella on vastuu omalta osaltaan jokaisesta johonkin Euroopan maahan saapuneesta talouspakolaisesta?

Väestöräjähdys tapahtuu kolmansissa maissa. Köyhien ja parempaa toimeentuloa etsivien ihmisten määrä on valtava. Ratkaisua ei näy ja tilanteen ennustetaan vain pahenevan. Globalisaatio ja tekniikan yksi vaikutus on ollut se, että aniharva ei enää osaa haaveilla paremmasta. Ei tarvitse avata kuin tv, vilkaista puhelinta, selata hetki nettiä. Näin miljoonat ja miljoonat tekevät.

Melkoinen ristiriita on siinä, että eurooppalaisia, suomalaisia, maailman korkeimmin koulutettuja ihmisiä, pidetään (eu)päättäjiemme toimesta planeetan tyhmimpinä olioina. Että mikä tahansa käsittämätön väite uppoaa kyllä kansaa. Leuka tippui lattiaan viime tänään kun EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen vetäisi haastattelun jossa oikein mikään ei pitänyt paikkaansa. Köyhyys ja väestönkasvu on aikamme suuria ongelmia mutta eivät ne sillä ratkea, että Suomeen vuosittain arvotaan tuhansia taloussiirtolaisia heikentämään jo nyt surkeaa tilaamme miljoonista ja mijoonista tulijoista. Mutta ei. Kun ei edes alun muotoilemaani kysymystä kukaan esitä vaan silmät pyöreinä kerrotaan ties mitä satuja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Suuressa osassa maailmaa väestöräjähdys on saatu hallintaan. Poikkeuksena on Afrikka. Vuoteen 2050 mennessä maailman väestönkasvusta yli puolet tapahtuu Afrikassa: maanosan väkimäärän arvioidaan lisääntyvän nykyisestä reilusta miljardista 2,4 miljardiin, todetaan heinäkuussa julkaistussa YK:n väestöraportissa "World Population Prospects: The 2012 Revision".

On absurdia kuvitella, että tästä väestöräjähdyksestä syntyviä ongelmia voitaisiin ratkaista tai edes jotenkin helpottaa Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen avulla. EU-Euroopan pinta-ala on 1,6 miljoonaa km2 ja täällä asuu 500 miljoonaa ihmistä. Asukastiheys on lähes sama kuin Kiinassa. Kun runsaan miljoonan turvapaikanhakijan tulo riittää aiheuttamaan vakavia ongelmia, miljardin vaikutus ylittäisi käsityskyvyn. Niinpä ongelma täytyy ratkaista siellä, missä se syntyy. Kiina on tässä omalta osaltaan onnistunut.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Eihän tämä ole vaikea asia. Suomen tai muidenkaan maiden velvollisuus ei ole elättää Afrikan ylijäämäväestöä, elleivät he itse siihen pysty. Sinne on tyhmyyksissään kipattu "nälänhädän" perusteella rahaa ja ruokaa ja tuloksena on ainoastaan lisää nälkäisiä(ja toimettomia).

Kyllä nyt jokaisen pitäisi tajuta, ettei tuo voi toimia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Maailmassa on jo ainakin kymmeniä miljoonia lapsia Euroopan rajamailla jotka tulevat aikuisikään seuraavan kymmenen vuoden sisällä. Jokainen varmaan haluaa paikkansa, elämänsä ja elantonsa. Pelkästään lähi-idän tämänhetkinen nuorten, nuorten aikuisten määrä on yli 100 miljoonaa. Jokaiselle halukkaalle tulijalle todellakin turvapaikka, koska kotimaassa on köyhää? Ja kuinka pitkään? Millaisissahan luvuissa pyöritään ihan vain vaikka lähivuosina?

Toimituksen poiminnat