KirjoituksiaSalosta

Kyllä meillä on varaa

Suomen työttömyysmenot ovat jo pelkästään viisi miljardia euroa.  Suomelle työttömyys maksaa 30 - 40 -kertaa enemmän kuin vaikka Virolla, vaikka ihmisiä on Suomessa vain neljä kertaa enemmän. Eestin malliin tuskin haluamme mennä. Mutta tämä kymmenkertainen ero kertoo kyllä sen, miksi moni virolainen tulisi mielellään nauttimaan suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä. Ja on tullut.

Saksan naapurimailla on käynyt sama mielessä. Maassa on kymmeniä tuhansia eu -maiden tyttömiä kuten nyt vaikka meillekin tuttuja romanialaisia. Saksaan ei ole koskaan marssittu tosin yhtä helposti kuin Suomeen, sossunluukulta ei rahaa ihan tuosta vain heru. Ja nyt luukku ollaan rärsäyttämässä kokonaan kiinni. Saksaan ei eu -maista tulla työttömänä pummaamaan, työttömäksi joutuva eu – kansalainenkin tulee enää saamaan Saksan sosiaalitukia vain entistä tiukempien kriteerien myötä*.

Saksa on rikas maa. Suomi ei sitä ole. Jos vapaan liikkuvuus tuo Suomeen puolalaiset ja muut eu – duunart raksoille ja telekoille ei silti ole mitään syytä, että he jäisivät Suomeen työn päätteeksi sosiaaliturvalla etsimään uutta keikkaa. Otsikkoni on erheellinen, meillä ei ole varaa.

 

*Saksan työministeri Andrea Nahles kertoo, että työttömät eu - kansalaiset eivät olisi enää oikeutettuja Saksan työttömyysturvaan**. Menolippu kotimaahan järjestyy tarvittaessa.

 

"Nach Plänen des Arbeitsministeriums sollen Bürger aus anderen EU-Staaten keinen Anspruch mehr auf Hartz IV haben, wenn sie nicht in Deutschland arbeiten. Stattdessen gibt es Geld für die Rückreise."

 

**Saksan  Hartz IV

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kas vain, saksalaiset ovat ottaneet oppia briteiltä. Britannassa muiden EU-maiden kansalaisten sosiaalipummaus yli 200.000 hengen voimin aiheutti närää, jonka johdosta Britit haistattivat piupaut EU-sopimuksille, jotka velvoittivat brittejä sosiaaliturvaan maahan tuleille.

Saas nähdä kesäkuussa, antavatko britit piupaut koko Brysselin koneistolle.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://www.welt.de/debatte/kommentare/article15485...

"Nahles stellt nun zu Recht klar, dass die europäische Arbeitnehmerfreizügigkeit nicht bedeutet, dass jeder EU-Bürger sich das Sozialsystem, das ihm am besten gefällt, auswählen kann. "

Työministeri Nahles selventää, että eurooppalainen vapaa työvoiman liikkuvuus ei tarkoita sitä, että jokainen eu - kansalainen saisi valita itselleen parhaan sosiaalijärjestelmän-

Jepjep. Tämä oikeushan on tarkoitettu vain turvapaikanhakijoille.

Toimituksen poiminnat