KirjoituksiaSalosta

Kolmas Kreikkapaketti ja IMF:n vuodettu keskustelu

Tänään puuhaillaan Kreikassa monella eri tasolla. Turvapaikkakaruselli pitäisi alkaa, turvapaikanhakijoiden palautukset Lesbokselta Turkkiin. Ja samalla neuvotellaan Kreikan kolmannesta 84 miljardin euron tukipaketista.

Lauantaina Wikileaksin sivulle ilmestyi IMF:n Kreikka vastaavien vuodettu puhelinkonferenssi. Herrat eivät olleet oikein optimistisia. IMF:n , Euroopan Komission ja Kreikan numerotavoitteet kun ovat kaikilla erilaiset. Ihan mitä tahansa IMF ei voi hyväksyä. IMF teki virheen koska antoi Kreikalle minimitavoitteet jotta se täyttäisi uuden tukipaketin ehdot. Nyt Kreikka kertoo, että IMF ei neuvottele. Mitä neuvoteltavaa siinä on, että minimi ei olekaan minimi, vaan vähempikin riiitäisi? Ja toisaalta taas EU on halvaantunut, Brexit (brittien mahdollinen euro ero) ja sen pelko tekee päätöksenteon, puheet tukipaketeista, todella haastavaksi.

-Ollaan juteltu tästä kerran jos toisenkin, tiedämme etteivät he tee mitä sanovat. Kaikki muuttuu tilanteen mukaan

-Kukaan ei lämpine meidän tavoitteeseen, jos menemme takaisin jatkamaan neuvotteluja se on katastrofi

Kreikan päässä vuodetusta keskustelusta ei oikein innostuttu. Erinäiset entiset ja nykyiset ministerit tivaavat onko tässä vaiheessa Brexit:n pelossa tarkoitus saada Kreikka konkurssiin mikäli IMF pistää pelin poikki. Pääministeri Tsirpas soitti IMF:n pomolle Lagardelle onko tarkoitus uhkailla ja kiristää Kreikkaa vaiko mitä. Lagarde teki poikkeuksellisen teon ja julkaisi vastauksensa netissä eilen.

-Olen sitä mieltä, että olemme vielä kaukana kunnon suunnitelmasta

-Olen monta kertaa korostanut, että voimme olla vain sellaisen sopimuksen (paketin) takana johon luotamme, joka perustuu realistisiin odotuksiin. Jos emme näin tekisi tarvittaisiin saman tien lisätoimia. Puhe että käyttäisimme neuvottelutaktiikkana pelottelua Kreikan konkurssilla on hölynpölyä.

-IMF ei taivu uhkailuihin, ei vuotoihin, vaan palaa hyvässä hengessä jatkamaan keskusteluja

 

Kovaa menoa Bostonissa, mutta yksi asia on varma, tukipaketin maksaja, sinä ja minä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tuo vuodettu puhelinkeskustelu on oikeastaan vanhan kertausta sisällöltään. Nimittäin olihan tideossa Kreikan viimeisen tukipaketin hyväksymisen yhteydessä jo se kuinka IMF vaatii Kreikan vanhojen velkojen leikkaamista ehtona osallistumiselleen tuohon tukipakettiin. Kun sitten Saksa ja Suomi ainakin ovat vastustaneet velkaleikkausta, niin voikin kysyä perustellusti, miksi tuo tukipaketti ylipäänsä hyväksyttiin? Suomihan ei ainakaan voi osallistua velkojen leikkaamiseen, sillä ne vakuudet muuten menetetään ihan varmasti, jollei ole jo menetetty aiempien lainaehtojen muutosten (pidennetyt maksuajat ja korkojen alennus) johdosta.

Luulenpa ettei IMF tule osallistumaan tuohon ko. tukipakettiin, jolloin jäsenmaiden vastuut kasvavat entisestään. Entäpä miten jäsenmaat suhtautuvat siihen, kun Kreikka ei suostu leikkaamaan eläkerahastojaan, joka on yksi vaatimus tukipaketille? Vieläkö kuitenkin maksetaan lisää tuosta tukipaketista? Seuraava tukipaketin maksuposti kun olisi IMF:n ja EKP:n erääntyviin lainoihin suoritusta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kertoo kuinka hataralla pohjalla koko ajan liikutaan. Muuta selitystä ei tähän hätään tule mieleen, että vaikka paketit kuinka onnettomia ovatkin, niin ne silti runnataan läpi poliittisista syistä. Saa nähdä pitääkö Lagarde sanansa vai taipuuko kuitenkin painostukseen ei ehkä Kreikan vaan Eu:n taholta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Lisätäänpäs tuorein uutinen, josta kirjoittaa Taloussanomat. Nimittäin Lagarde on vihjannut, että Kreikka on vakoillut ja vuotanut julki IMF:n keskusteluita ja että sen on kunnioitettava IMF:n yksityisiä keskusluita ja johtajien turvallisuutta.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/04/04/im...

Onkohan tuolla uutisella vaikutusta tänään alkaviin lainanantajien neuvotteluihin?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jep. En viitsinyt kokonaan alkaa kirjettä kääntelemään kun suurin osa kiinnostuneista englantia osanee. Se taas että näin vähäpätöinen aihe, kolmas Kreikkapaketti, ei kauheasti päivän lööpeissä ketään kiinnosta, on toinen juttu.

Lagarde:

" For them to be able to do their work, as you have invited us, it is critical that your authorities ensure an environment that respects the privacy of their internal discussions and take all necessary steps to guarantee their personal safety."

Ovat jopa huolissaan turvallisuudestaan Kreikassa ...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

http://www.ekathimerini.com/207597/article/ekathim...

Toisaalta, Kreikkaahan ei suuremmin surettaisi, jos eläkeleikkauksia vaativa IMF poistuisikin kuviosta.

Ilmeinen pointti IMF:llä on kuitenkin se, että EU on aina ollut halvaantunut, ja kykenee vasta veitsi kurkulla runnomaan ne "vaikeat päätökset", joilla "pelastetaan suomalaisten työpaikat". :D

Siksi Kreikan heinäkuun velkakuoletukset ovat se hetki, jolloin on pari päivää "neuvoteltu tosissaan".

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Saksa (ja mm. Suomi) joutuvat taipumaan Kreikkalainojen (1. tukipaketti, ne bilateraaliset lainat) alaskirjauksiin.

Koska tuskimpa EU haluaa näyttäytyä entiteettinä, jonka talousosaaminen on niin surkeaa, että itse IMF lähtee ovet paukkuen hullujenhuoneen vierailuosastolta.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #5

Tilanne on taas kaikinpuolin käsittämätön mutta ei se mitään, ei mikään horjuta uskoa eu/euroon, josta osoituksena kokeneen talous/päätoimittajan Huuskon suuntaus tärkeämpiin juttuihin kuin vaikka nämä alakirjaus/uuden Kreikkamiljardit, Halla-ahon naamakirjaan eikä edes siihen vaan Halla-ahon naamakirjan kommentteihin :D

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Sanonpa vaan, että Tsipraksen olisi kannattanut tehdä Varofakiksen suunnitelman mukaisesti ja näyttää kiristäjille keskisormea.
Niin olisi EU päässyt kunnialla eroon koko ongelmasta, politikot saaneet ansionsa mukaan ja Kreikka olisi jo aivan uusilla teillä.
Tie olisi ollut kova, jopa telaketju-uhka päällä, mutta nyt tämä maantie Siperiaan on loputon.
Ihailen suuresti tätä Kreikan kansaa, siis nimenomaan kansaa. Toisaalta näen tässä vain yhden ratkaisun Kreikan kannalta: koko byrokratia modernisoitava, uudet yritys- ja yhdistyslait ja siitä se lähtee purkautumaan.

Kavereiden kanssa olisi tarkoitus testasta pienmuotoista yrittämistä elokuussa, mutta se lienee aika mahdotonta nykylakien mukaan - joista tosin en ymmärrä mitään.
Kannattaisi siellä Suomessakin kehittää jokin "suunnitelma B" niille kansalaisille, jotka ovat ns. katveessa, normaalielämän ulkopuolella. Esimerkkinä vaikkapa yli 5-kymppiset työttömät.
Kaikki tietää ettei heitä enää palkata ja samalla kaikki ovat niinkuin eivät tietäisi. Mitä järkeä siinä on? Koko homma on kuin kun EU funtsii Kreikan tilannetta: Elefantti on huoneessa ja puhutaan siitä "miksi hiiri syö juustoa?"

Totuus on, ettei niitä velkoja pystytä koskaan maksamaan takaisin. Kysymys on tällainen: Voisitteko lakata lähettämästä rahaa keski-europpalaisille pankeille ja näiden velkoja kansalle (Kreikan kansalle ja siitä vääjäämättä eteenpäin sitten Suomen kansalle? Voisitteko aloittaa bilateri-kauppaa, ostaa kreikkalaisia tuotteita? Tulla tänne duuniin, sijoittamalla yrityksiin, jotka harrastavat maiden välistä kauppaa jne.

Ajatelkaa nyt: Täällä maksaa paras oliiviöljy (virgin oil), joka on tuotettu ilman myrkkyjä = neljä (4) €uroa litra. Menkää kauppaan ja katsokaa mitä se Suomessa maksaa? Paljon muutakin vastaavaa löytyy.
Eikö olisi parempi käydä kauppaa kuin lähetellä rahaa keskieuroopan pankeille?
Ja vastaavasti: Suomessa on paljon tuotteita, jotka tekisivät varmaankin kauppaansa täällä.
Se olisi sitä oikeaa auttamista.

Henry

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kertoo aika paljon ajastamme. Kansat tietäisivät mitä tehdä, kansat eivät tätä halua, mutta kansoista viis, rahaeliitti & pankit määräävät elämästämme. Politiikkojen asema tässä on mielenkiintoinen heidänhän tulisi ainakin idealistisen periaatteen mukaan olla kansan asialla, ajaa kansan parasta.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niin. olen tässä suunnitellut seuraavaa, mutten ole löytänyt Suomesta ketään, joka voisi anoa hommalle projektia. Sopisi hyvin EUn sosialirahstolle tms.:
- Laitetaan nettiin tieto mitä täältä on tarjolla ja hinnat vapaasti Helsinki.
- Helsingin jossakin laitamilla olisi yksi piste mistä jengi kävisi ostamassa näitä tuotteita.
- Täällä kerättäisiin tuotteita yhteen pisteeseen ja rekalla Suomeen.
- Jos kyse on elintarvikkeista yms. niin annettaisiin kuluttajalle tieto viljelijästä, tarkat koordinaatit, jotta voisi varmistua, ettei kasvateta minkään "tehtaan varjossa" vaan ihan maaseudulla.
- Myöhemmin voitaisiin järjestää kulttuurimatkoja ja käydä syömässä kyseisillä farmeilla pientä korvausta vastaan. Myös yöpyminen yksityiskodeissa jne. Eli aina löytyy työttömiä serkkuja, jotka mielellään ottavat luoksen asuimaan, tekevät ruokaa jne., ilman että kyse olisi mistään "turistihinnoista". Tämä olisi yksi reitti saada tämä kulttuuri- ja ymmärrysvaihto pelaamaan ja kaikki hyötyisivät. Ja moni suomalainen, jos sitä etsii, löytäisi täältä business-ideoita ja - kumppaneita.

- Paluukuormassa Suomesta voitaisiin tuoda kaikkea sellaista mitä tarvitaan ns. show-roomissa, eli esittelyt eri tuotteista ja muuta sellaista infoa. Pääasia kuormasta olisi kuitenkin käytöstä poistetut tietokoneet, joita täällä annettaisiin peruskouluille. [Tässä on paljon teknisiä ratkaisuja, joita en käy läpi tässä - totean vain, että homma toimii. Ja rahoituskin paluukuormalle on löydettävissä.]

Tosin koko hommaan tarvittaisiin ehkä 1000 sitoutunutta pääkaupunkiseudun perhettä ja sen jälkeen olisi helppo laajentaa Turkuun ja Tampereelle...

Jos jotakuta kiinnostaa, voi kirjoittaa minulle Henry.Finland@gmail.com
Tulen 22.4. Suomeen.

Henry

Toimituksen poiminnat