KirjoituksiaSalosta

Etelä-Sudan

Afrikasta löytyy maa nimeltä Sudan. Moni on varmaan nimen kuullut. Ainoa varma asia maasta on, että sen asuttumat ihmiset ovat mustia. Näillä seuduin asuu valtaisa määrä kansoja, heimoja, etnisiä ryhmiä jotka harrastavat monenlaisia eri uskontoja ja kulttuureja. Väkiluvusta ei ole selvyyttä. Nälähätiä on ollut ja erilaisia ja pituisia sotia ennen ja jälkeen itsenäistymisen.

Keskenäiseen kähinään, sotimiseen tuli jonkinlainen ratkaisu kun päätettiin perustaan maailman nuorin valtio, Etelä-Sudan, viisi vuotta sitten. Nyt Sudanin alueella on vähän rauhallisempaa kun taas Etelä-Sudanissa on kaikkien sota kaikkia vastaan.

Etelä-Sudanissa on kuutisenkymmentä eri etnistä ryhmää. Siihen päälle politttiset viritelmät, armeija ja poliisi jolle ei ole edes palkkaa maksettu sekä eri kapinallisten, sotapäällikköjen  joukot. ” YK:n mukaan Etelä-Sudanin armeijan rinnalla hyökkääville taistelijoille on palkanmaksun muotona annettu lupa esimerkiksi varastaa omaisuutta sekä siepata ja raiskata naisia. YK kuvailee Etelä-Sudanin ihmisoikeustilannetta kamalaksi. YK:n raportissa kerrotaan siviileihin kohdistuneista hirmuteoista. Opposition tukemisesta epäiltyjä ihmisiä on muun muassa poltettu elävältä, tukehdutettu, hirtetty ja leikelty palasiksi. Väkivalta on kohdistunut myös lapsiin.” Maan sisällä leireissä on pakolaisia arvioilta 1,5 miljoonaa ja naapurimaissa 750 000.

Syyrian sota on päivittäin uutisissa. Etelä – Sudan ei kai ole yhtä mielenkiintoinen aihe vaikka muutama stt:n juttu on lehdissä nyt näkynyt. Molempien maiden, niiden naapurien pakolaisleirit ovat kiistämättä paikkoja joissa sitä oikeaa apua olisi tarjottava, jossa hädänalaisia ihmisiä on.

Suomeen tuli viime vuonna 32 000 turvapaikanhakijaa. Näistä syyrialaisia oli 877 ja etelä-sudanilaisia 1. Siis yksi ihminen. Kaupallinen media on vapaa tekemään ja arvottamaan juttunsa miten haluaa. Silti en tule koskaan ymmärtämään miten suvaitseva, hyvä ihminen ei sitten millään pääse lööppitason yli, nosta esille niitä planeetan kamalampia paikkoja ja vaadi, että apu tulisi aina ohjata ensi sijassa sinne missä sitä eniten tarvitaan, auttaa ensin kaikkein hädänalaisimpia eikä vain vimmakkaasti peukuttaa Husun viikottaista rasismi- vihapuhe blogia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Etelä-Sudan havainnollistaa hyvin ikävällä tavalla reaalimonikulttuurisuuden eroa ideaalimonikulttuurisuuteen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksi se on aina joidenkin muiden ihmisten velvollisuus kantaa maailman murheita hartioillaan? Sinä syyllistät "hyviä ja suvaitsevia" ihmisiä pilkalliseen sävyyn, siitä etteivät he toimi Etelä-Sudanilaisten hätää kärsivien hyväksi. Ryhdytkö itse sanoista tekoihin?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Juurihan tässä oli joku blogi jossa todettiin että rasistit eivät vain tajua yksilöitä, yksilön käsitettä, joten en tämä meni yli hilseen.

Suomen valtion pitää tulee pelkästään humanistisen prinsiipin perusteella auttaa myös muita. Taas joku sanoo, että kaikki ovat yksilöitä. Silti menen sanomaan, että kyllä, yksilöt voi laittaa jonkinlaiseen jonoon ja järjestyksen suhteen. Tällöin Suomen apu kohdentuu perin kelvottomaksi jonka luulisi kiinnostavan erityisesti hyviä ihmisiä joilla tämä muiden auttaminen ihan eri sfääreissä kuin perusrasistilla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Miksi vedät rasismin tähän, sitä ei ollut blogissasi eikä kommentissani. Ovatko Perussuomalaiset vaatineet lisää rahaa Etelä-Sudanin auttamiseksi tai pakolaisleirien olosuhteiden parantamiseksi?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #6

"vaatineet lisää rahaa" ei sovi oikein tähän hetkeen, vielä vähemmän kokoomuksen suuhun. Nykyistä kehitysapurahaa kuuluisi kohdentaa esim. tähän.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #7

Minkälaisia hankkeita Perussuomalaisilla on Etelä-Sudanilaisten ahdingon helpottamiseksi? Meillä kokoomuksessa puolueena ei ole tietääkseni minkäänlaisia suunnitelmia ongelman suhteen, joten pallo on nyt teillä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #8

Ahaa.

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publish...

Perussuomalaisena kohdentaisin ainakin Somalian osuudesta osan Etelä-Sudaniin jossa se tarve on suurempi.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #9

Et ole siis valmis tekemään yhtään enempää kuin pilkkaamasi "hyvät ja suvaitsevat" Etelä-Sudanilaisten hyväksi? Sanoisin, että paljon melua tyhjästä.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #10

Paikalla auttamisen lisäksi meillä on olemassa pakolaiskiintiö. Ja Turkin ja Kreikan kohdalla puhutaan 'leireiltä suoraan' auttamisesta sen sijaan että maahan marssiin ne ketkä siihen pystyvät. Etelä-Sudanista ei Suomeen ilmestytä joten viime vuotista tulijavirtaa, yksi henkilö, voisi ja soisi kasvatettavan.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hallituspuolueen jäsenenä vaikutat varmasti aktiivisesti omiesi haluun lisätä virheellisesti leikattua kehitysapua ja suunnata sitä myös Etelä-Sudanin hädänalaisten hyväksi. Kiitos jo etukäteen kaikista ponnisteluistasi hädänalaisten hyväksi.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kehitysavun leikkaaminen oli oikea ratkaisu. Suurin osa siitä on mennyt vuosikymmeniä mihin sattuu, kankkulan (paska)kaivoon. Nyt niitä vessoja toki voisi tehdä esim. Etälä-Sudanin leireille. Kuten edellä apu niissä raameissa mihin Suomella on mahdollisuuksia sinne missä sitä eniten tarvitaan on mielestäni hyvä lähtökohta ja kyllä tätä saisivat perussuolaiset enemmän tuoda esiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kommentin perusteella voinee päätellä, että kritiikki menikin pelkästään medialle joka kertoo ihmisten hädästä mielestäsi väärällä tavalla. Itse paskan nakkaat kärsivien ihmisten päälle jos se yhtään uhkaa omaa hyvinvointiasi? Sinusta ei siis ole minkään tekijäksi hädänalaisten auttamiseksi?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #12

Tunteellinen paheksunta ja vetoamus yksiötason tekoon. Ei niin yllättävää.

Sivistyneenä ihmisenä muistat, että siitä on hetki aikaa kun Ludvig xiv totesi :
"l'État, c'est moi". Suomessa valtio tekee. Yksilö voi sitten vaikka peukuttaa Husua että tulee hyvä mieli. Joku hölmö myös yhä laittaa roposensa SPR:n lippaaseen vaikka siinäkään ei järkeä ole. Mitä voi tehdä on aika rajoittenuiden kriteerien sisällä. Jos a) olisin lääkäri tms. b)miljonääri tms. c) olisi perhesyistä mahdollista voisin d) lähteä vapaaehtoiseksi esim. Syyriaan tai Etelä-Sudaniin joksikin aikaan. Kun en ole tyydyin naputtamaan tämän blogin ja tuomaan Etelä-Sudanin hetkeksi muutaman puheenvuorolaisen tiedoksi.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #13

Voithan sinä tehdä pakolaisten hyväksi asioita täällä kotimaassakin. Tiedät ainakin, että apusi menee perille ja miten se vaikuttaa. Tekosyitä voi persu keksiä loputtomiin. Tekijät on erikseen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #14

Kukin tavallaan. Jos sinulla on aikaa ja mahdollisuuksia etsiä se etelä-sudanilainen Suomesta niin hienoa. Muistaa suorittaa apusi suoraan ettei se häviä avustusjärjestön byrokratiaan taikka ne kutomasi villasukat päädy kaatopaikalle kuten urbaanilegenda väittää. Humanistina minä en hae omaa sädekehää vaan koitan tarkastella asiaa laajemmin, mitä valtio voi tehdä ja missä sen tulisi milloinkin resurssiensa puitteissa toimia.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen Vastaus kommenttiin #15

Valtion selän taakse on helppo piiloutua, vaikka tietää mitä valtio lopulta tekee. Humanismi on siitä aika kaukana. Minulle riittää yksi tuettava pakolaisperhe. Syyriasta tällä kertaa. Jätän sen etelä-sudanilaisen sinulle.

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa Vastaus kommenttiin #13

No Mikko, tämähän oli yksi tärkeä teko Etelä-Sudanin puolesta. Tiedostahan kaikki alkaa. Oli oikein hyvä, että kirjoitit!

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

maa jossa edelleen orjia/isäntiä,,yksi afrikan persläpi kaikenmaalman heimoperinteineen-naisen asema edelleen kivikautinen ! !

Toimituksen poiminnat