Suljetun sektorin katteeton ahneus

Komissio julkaisi moisen jokaisesta jäsenmaasta eilen. Lapun pääsanoma oli suljetun sektori ahneuden arvostelu. Mikä se sellainen on ja mitä tämä nyt tarkoittaa?

 

Taloussanakirja:  Avoin sektori

Eng. open sector

Kansantalouden osa, joka joutuu kilpailemaan ulkomaiden piirissä. Esim. metalli- ja metsäteollisuus Suomessa.

Taloussanakirja:  Suljettu sektori

Eng. sheltered sector

Kansantalouden osa, joka ei kohtaa ulkomaista kilpailua.

 

Ahaa. Kun Suomella alkoi mennä huonosti vuodesta 2008 tämä ei vuosiin näkynyt missään. Suomeksi kyse on palkoista. Lapussa muotoillaan seuraava väite sen yhdeksällä tavalla :

”Erityisesti suljetun sektorinyksikkötyökustannukset vaikuttavat heikentävän kustannuskilpailukykyä koko talouden tasolla.”

Tarkemmin:

” Kriisin jälkeen tuottavuuden kasvu hidastui avoimella sektorilla ja kääntyi suljetulla sektorilla negatiiviseksi. Koska palkkojen nousu jatkui tasaisena, kilpailukykyindikaattorit heikkenivät. Koska palkkakehitys oli suhteellisen samankaltaista kaikilla sektoreilla, avoimen sektorin yksikkötyökustannukset, jotka olivat laskusuunnassa kriisiä edeltäneinä vuosina, eivät enää laske. Samaan aikaan nimellisten yksikkötyökustannusten kasvu on suljetulla sektorilla jatkunut samaan tahtiin kuin ennen kriisiä. Koska suljettu sektori on tärkeä tuotantopanosten tarjoaja avoimelle sektorille – hinnanottaja kansainvälisillä markkinoilla – kustannusten nousu suljetulla sektorilla on saattanut vahingoittaa avoimen sektorin kustannuskilpailukykyä.”

Voisiko tätä selkeämmin sanoa? Ehkä. Minkä lisäksi sanamuoto ”saattanut vahingoittaa” ei aivan vakuuta. Oli miten oli raportti ei edes oikein mainitse muita tekijöitä kuin moneen kertaan toistetun yksikkötyökustannukset joiden takia kilpailukyky on heikentynyt. Vientiyrityksen duunari tienaa likaa ja välillisesti välillisesti tämä kilpailukykyvaje on kaupan kassankin syytä. Mainitaan sentään Suomen vähittäiskaupan monopolitkin nostamassa liiallisella katteellaan elintasokustannuksia. Välillisesti, suoraan palkasta, ja muulla tavoin olisi yksikkökustannuksia saatava jopa 15% alas jotta avoin sektori voisi elpyä.Tuotteemme ovat kuulemma ihan laadukkaita kunhan vain liian kalliita. Ja mikään muu ei ylihintaan ilmeisesti vaikuta kuin duunarin tolkuton palkka.

Uudestaan:

” Suomen tavarakaupan vientimarkkinaosuudet laskivat yhteensä 24,3 prosenttia vuosien 2009 ja 2014 välisenä aikana. Lasku oli erityisen suurta vuosina 2009–2010, jolloin Nokian matkapuhelinyksikön toiminta loppui. Samanaikaisesti vaihtotase muuttui ylijäämäisestä hieman alijäämäiseksi vuonna 2011 seurauksena kauppataseen heikkenemisestä. Vuosina 2008–2013 Suomen taloudessa koettiin nimellisten ja reaalisten yksikkötyökustannusten nopea nousu. Nousu oli seurausta tuottavuuden merkittävästä heikkenemisestä varsinkin avoimella sektorilla ja palkankorotuksista, jotka ylittivät selvästi työn tuottavuuden kehityksen. Tämän seurauksena Suomi menetti kilpailukykyä verrattuna vertaistalouksiin.”

No selvä. Mutta kerta vielä, mitä tämä nyt sitten oikein tarkoittaa?

” Hallitus on ilmoittanut, että jos työmarkkinaosapuolet eivät pääse sopimukseen asiasta (5% suora palkkojen leikkaus), se ehdottaa, että julkisen sektorin lomapäiviä vähennetään, lomarahoja ja sairaspäivärahoja alennetaan ja työnantajien sosiaaliturvamaksuosuutta leikataan.Neuvottelut ovat osoittautuneet hankaliksi.”

No niin. Suljetun sektorin iso tekijä on julkinen sektori. Kunnan ja valtion porukka nyt etupäässä, nämä reilut 500 000 henkeä. Tämän porukun palkkoja olisi leikattava, joka vaikuttaa ilmaveivin kautta, ”saattaa parantaa”, avoimen sektorin kilpailukykyä. Muulle porukalle tarjolla olisi nolla sopimuksia ja paikallista sopimista. Palkat, työn yksikkökustannukset, alas ja Suomi ylös, Suomi nousuun!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu