KirjoituksiaSalosta

Vapaan liikkuvuuden pakolaisjuna

  • pakolaisjunan reitti tällä hetkellä
    pakolaisjunan reitti tällä hetkellä

Paljon on muuttunut syksystä. Silloin jokainen kynnellekykenevä voi vaeltaa läpi Euroopan minne lystäsi, kiljaista “asylym!” sopivasssa kohtaa sopivassa maassa jonka jälkein voi jäädä odottamaan päätöstä. Enää homma ei pelaa näin.

Kukaan ei oikein tiedä mitä Turkissa tapahtuu. Kun kymmenet tuhannet ihmiset yhä ovat vuoden alusta Turkista Kreikkaan tupsahtaneet pitäisi heidän periaatteessa jäädä sinne odottelemaan leirille, ’hotspotille’, vaelluksensa jatkamista asylym – kortti kädessä. Käytännössä voi silti yhä jatkaa matkaansa. Mikäli on syyriasta, afganistanista tai irakista muilla ei periaatteessa ole enää junaan asiaan. Bulgarian, Romanian ja Unkarin läpi ei ole enää asiaa. Täytyy etsiä uusi reitti. Voisi hypätä vaikka Makedonian rajalla Saksaan jyskyttävään asylym-junaan joka kiitää läpi Makedonia-Serbia-Kroatia-Slovenia-Itävalta – reitin.

Melkein päästiin perille kunnes tänä aamuna juna jäi Itävallan rajalle. Itävalta päätti alkaa rajoittaa tulijamäärää koska sanoo monen jäävän jo tällä pysäkillä pois. Se kertoo päästävänsä päivässä 3200 henkeä maansa läpi junailemaan Saksaan ja ottavansa päivässä itse 80 asylym – hakemusta vastaan. Itävalta on sanonut ottavansa tänä vuonna 37500 pakolaista vastaan ja piste.Tällä kertaa ihmiset patoutuvat Slovenian rajalle josta maa ei ole riemuissaan.

Moinen toiminta tietysti loukkaa kaikkia vapaan liikkuvuuden nimeen vannovia. Ihmisoikeudet ja Geneven pykälät heiluvat nyt käytävissä neuvotteluissa Itävallan edustajien kasvoilla. Merkel nappaa Itävallan kolleegansa Faymannin kaksinkeskiseen puhutteluun jota kuvaillaan ei-kivaksi.Silti Faymann sanoo, että tässä pysytään.

Koska vapaa liikkuvuus ei ole enää vapaata joko asylym – vaellus pienenee, se koetaan liian vaivalloikseksi, taikka se alkaa etsiä uusia reittejä. Siksi tilanne Suomen lapissa ei ole mikään vitsi vaikka sieltä tällä hetkellä tulee ’vain’ satakunta asylym – matkaajaa viikossa. Ranska uhkaa Itä-Eurooppaa eu-tukien leikkauksilla kun ei taakanjako ja solidaarisuus noissa rusinat pullasta maissa kiinnosta. Eurooppa neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittaa yöllä kokouksesta kryptisesti :” EU-maat päättävät maahanmuuttopolitiikastaan itse, mutta näistä päätöksistä on saatava koottua yhteiseurooppalainen, kattava suunnitelma.” Kahdenvälisiä neuvotteluja jatketaan ja jo uutta kokousta pakolaiskriisistä laitetaan pystyyn. Ainakin ne 160 000 pitkään Italiasta ja Kreikasta matkaansa odottanutta pitäisi vihdoin saada matkaan. Mitähän se Sipilän Juha saa kokouksessa tällä kertaan aikaan? Kunhan ei laittaisi nimeään mihinkään Merkelin lappuun, Juha älä tee sitä, ota mallia vaikka Itävallasta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat