KirjoituksiaSalosta

Passit ja lapsetkin hukassa

  • kadonneet / varastetut - dokumentit
    kadonneet / varastetut - dokumentit

Pakolaiskriisi on kärjistänyt siinä määrin passien ja muiden dokumenttien väärennysongelmaa, että tv:stäkin tuttu Usa:n  Department of Homeland Securit uhkailee viisumivapauden menettämisellä useaa eu – maata.Interpol arvioi, että pelkästään Irakista ja Syyriasta on hävinnyt, varastettu, 250 000 passia tai muuta dokumenttia. Siksi kun Frontex toteaa, että alkuvuonna on Kreikan saarille tullut vähemmän syyrialaisia kuin ennen, se vetää tästä sen johtopäätöksen, että harvempi valehtelee itsensä syyrialaiseksi.

Ihmissalakuljettajat sisällyttävät täyden palvelun pakettiinsa usein myös passin. Suurempi uhka on tietysti terroristien samankaltainen toiminta. Pariisin terroristi-iskujen tekijöistä parilla oli taskussa Syyrian passit. Kun ei ole varmaa kuka kukin on suoritetaan Suomessakin arvioita, joissa turvapaikanhakijaa voidaan haastatella jopa kahdeksan tuntia putkeen. Siinä selviää ainakin se puhuuko se savvoo vai mitä vaiko koittaako valehdella olensa jostain muualta (tulkki aina haastatteluissa läsnä).

Kun tämäkään ei riitä, ei ole täyttä selkoa kuka kukin on, ihmisiä myös katoaa systeemin eri asteilla. Euroopassa puhutaan kymmenistä tuhansista kadonneista ihan naapuriamme Ruotsia myöden. Europolin mukaan pelkästään lapsia on kadonnut Euroopan matkan varrella 10 000. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg toteaa, että Suomessa on ’mennyt maan alle’ vain 200 – 300 henkeä.

Yhteinen tekijä monelle kadonneelle, paperittomalle, on rikollisuus tai rikoksen uhriksi joutuminen. Heistä syntyy Tukholmaa myöden taskuvarkaita ja muita rikollisjengejä tai joutuvat itse huonoimman skenaarion mukaan orjiksi ja / tai seksityöläisiksi. Tarkkoja lukuja ei tietysti tiedä kukaan.

Kun emme voi koko maailmaa korjata, pitää koittaa edes pitää oma tontti, Suomi, järjestyksessä. Suomeen ei saa muodustua paperittomien täyttämiä alueita. Jyvien erottaminen akanoista ei ole koskaan helppo ja yksinkertainen tehtävä, saati akanoiden kuljettaminen maan rajojen yli, mutta tähän tulee pyrkiä.

 

 

 

[lähteet : Iltalehti, esim. http://www.politico.eu/article/europes-fake-forged-stolen-passport-epidemic-visa-free-travel-rights/ ]

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ruotsin terveiset ovat , että "Viime vuonna 41 prosenttia käännytyspäätöksen saaneista poistui Ruotsista vapaaehtoisesti. Osa poistettiin maasta viranomaisten saattamana, mutta suurin osa päätöksen saaneista katosi." Nämä on sitten etsintäkuulutettu ja "- Emme yksinkertaisesti tiedä, missä he ovat, kertoo raja-alueista vastaava poliisijohtaja Patrik Engström Aftonbladetille."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Meillä on kadonnut 10000 rekisteröimätöntä maahantulijaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Kehitysmaista Suomeen muuttaneet ja passin täältä saaneet hukkaavat saman verran passeja vuodessa kuin muut suomalaiset yhteensä.

Ei ihmekään, sillä aidon Suomen passin arvo esim. Somaliassa on luokkaa 5000 dollaria.

Sillä pääsee passin alkuperäistä omistajaa muistuttava Yussuf helposti Eurooppaan.

Uskoisin, että Suomi on ensimmäisiä maita, joka Ruotsin ohella menettää viisumivapautensa Yhdysvaltoihin. Eihän siitä edes ole kauaa, kun viisumivapaus Suomelle myönnettiin.

Pasi Ranta

Ruotsin ohella myös Suomi syöksyy lujaa vauhtia suohon. Mikä ihme estää meidän päättäviä poliitikkoja tekemästä riittäviä päätöksiä, jokainen tavan tallaajakin jo näkee mitä keväällä on luvassa.

Toimituksen poiminnat