KirjoituksiaSalosta

Tanskan uusi pakolaislaki

Tanska on kokonsa, väkimääränsä ja varallisuutensa, bruttokansantuotteensa, suhteen Suomen luokkaa. Viime kesänä vasemmisto hävisi vaalit ja maahan nousi Venstre – puolueen johtoinen vähemmistöhallitus. Vuonna 1995 perustettu Tanskan kansanpuolue kasvatti jälleen kannatustaan 21,1% asti. Nämä ovat niitä oikeistopopulisteja tai tuttavallisemmin natseja joiden takia esim. Yle uutisoi vaalituloksen olleen pahin mahdollinen, natsit ovat vähemmistöhallituksen vallankahvassa, koska ilman heidän ääniään ei päätöksiä voi tehdä. Oikeistolla on yhteensä 90 paikkaan ja vasemmistolla 85.

Tätä taustaa vastaan uuden hallituksen aloittaessa taipaleensa alkoi pakolaiskriisi paheta. Viime vuonna Tanskaan tuli päälle 21 000 turvapaikanhakijaa, 10 000 vähemmän kuin Suomeen. Tanskan mielestä tämäkin saa riittää ja eilen se äänesti uudesta laista.

Laki meni selkeästi läpi jopa vasemmiston äänillä. Tosin huomattava osa parlamentin jäsenistä nimeltä kansankäräjävaalit, loisti poissaolollaan. 80 puolestaääntä, 27 vastaan ja 70 oli poissa. Mitä nyt sitten päätettiin?

1)Rahojen ja arvoesineiden takavarikoiminen yli 10 000 kruunun osalta mikä on noin 1350 euroa. Jos sosiaalitoimi realisoi oman maan kansalaisen varallisuuden ennenkuin tukea saa tulisi kohdella samoin, tasavertaisesti, myös turvapaikanhalijoita.

2)Perheenyhdistämisen odotusajan pidentäminen vuodesta kolmeen mikäli saapuu maahan yksin. Pitää odottaa kolmea vuotta ennenkuin voi edes harkita perheensä saamista maahan.

3)Väliakaikaisen oleskeluluvan aikaa lyhennetään ja pysyvän luvan ehtoja kiristetään.

Näistä kohtaa 2) on kritisoitu monelta taholta. Niin YK, Amnesty kuin moni muu taho pitää sitä vähintään ilkeänä ’mean spirited’ jos ei suorastaan laittomana.

On kaksi vaihtoehtoa. Joka eu:n tasolla saadaan ulkorajat kuntoon taikka jokainen maa huolehtii itsestään ja jossei koko eu niin ainakin Schengen, vapaa liikkuvuus, romahtaa. Kumpikin vaihtoehto on hyvin vaikea.

Tällä kertaa Makedonia tulppaa tulijat rajallaan ja Visegrad – maat antavat sille ominpäin tukea. Nykylain mukaan ei-eu maan alueelle ei voi rajavalvojia tuoda (Frontex) mutta tähän mietitään komissiossa muutosta. Käytännössä tämä on aikaansaanut alueelle ihmisjoukon (Menschenstau) jonka tilanne ei talvisissa olosuhteissa ole häävi. Silti rohkeimmat maksavat yhä salakuljettajille jotka öiseen aikaan vievät rajan yli.

Jos Schengen kaatuu alkaa nokitelu siitä kenellä on tiukimmat lait. Eu:n yhteinen linja ei asettaisi eri valtioita erilaiseen asemaan 'houkuttelevaisuutensa' suhteen. Rajavalvonta maksaa. Saksa arvioi yritysten taloudelliseksi vaikutukseksi 10 miljardia euroa mikä ei Saksassa päätähuimaava luku ole. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

http://edition.cnn.com/2016/01/26/europe/denmark-v...

"All Danish citizens and refugees coming here receive universal health care; you receive education from preschool to university, and you receive elderly care; you receive language training and integration training free of charge, paid for by the government," Liberal Party spokesman Jakob Ellemann-Jensen told CNN's Christiane Amanpour last month.

"The only demand that we set to measure this is if you have the means to pay for your housing and for your food -- regardless of whether you are a Dane or whether you are a refugee -- then you should."

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yle uutisoi vaalituloksen olleen pahin mahdollinen, natsit ovat vähemmistöhallituksen vallankahvassa"

Tuossa leimaamisessa saattoi vaikuttaa Tanskan joulukuinen kansanäänestys jossa kansa kieltäytyi enemmästä integraatiosta EU:n kanssa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ylen uutinen mielenkiintoisella otsikolla oli kesäkuulta heti vaalien jälkeen.

Maikkari taas uutisoi Huomenta Suomen Soinin haastattelua jota taas siteerataan monessa paikassa. Toimittaja ei ollut ottanut selvää asioista, kännyköitä ja muita henkilökohtaisia koruja & esineitä ei takavarikoida, mutta sai siitä näyttävän lööpin "Soini: Tanskan korulaki kova päätös – "Vihkisormukset kuuluvat nimettömiin" kun samalla Tanska on lukuisia kertoja todennut että se ei todellakaan ala vihkisormuksia sormista repimään.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Olisitte kertoneet tuon puheenjohtajallenne. Tanskan hallitus itse mainitsee vihkisormukset esimerkkeinä erityistä tunnearvoa omaavista esineistä, joita ei voi takavarikoida:

”Desuden har regeringen undtaget genstande med særlig affektionsværdi, uanset hvor meget de er værd. Asylansøgeren skal med en personlig historie gøre rede for affektionsværdien. Regeringen nævner selv vielsesringe, forlovelsesringe, hædersbeviser m.m. som eksempler på sådanne værdier. Såfremt en asylansøger skal miste et smykke, skal der altså være tale om et smykke til en værdi af over 10.000 kroner, som samtidig ikke har en særlig affektionsværdi for personen.”

Politiken 26. JAN. 2016 KL. 10.31 - ”I dag skal Folketinget stemme om den kontroversielle udlændingelov nr. 87”, http://politiken.dk/udland/fokus_int/Flygtningestr...

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren Vastaus kommenttiin #4

Huomenta Suomen haastattelu oli aikaisin aamulla ja ainakin minä annan Soinille luvan yöuniin eli hän ei tästä ilmeisesti ollut tietoinen. Toimittajan olisi pitänyt olla ts. tietää nyt edes mitä kysyy. Tuskin tällä keraa yle:n kaltaista johdattelua vaan jonkin sortin lapsus.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Korostaisin vielä, että pidän itsekin kohtaa 2) törkeänä mikäli siinä ei ole mitään tulkinnan varaa. Se ei kai estä nuorta mieshenkilöä x tuomasta sukuaan perässä Tanskaan kolmen vuoden päästä, mutta se pakottaa vaikka yksin tulleen naisturvapaikanhakijan odottamaan kolme vuotta, että saisi lapsensa maahan (tästä on haastatteluja). Jälkimmäinen on kai harvinainen skenaario mutta kuitenkin.

Eero Mattila

Perheenyhdistämisellä Tanskan päätöksessä tarkoitetaan sitä, että Tanskan sosiaaliturva maksaa muiden perheenjäsenten matkat ja sitoutuu myös heidän elättämiseensä. Tämä on melko järjetön sitoumus.
- Kotouttamisen keskeinen tavoite pitäisi olla se, että tulijat elättävät itse itsensä. Erilaisten sosiaaliturvan muotojen hyödyntäminen ei ole kotouttamista.
- Eli päätavoite tulisi olla työ. Itsensä elättäminen ja asunnon hankkiminen. Vastuun ottaminen omasta itsestään ja toimeentulosta. Tulijan muista perheenjäsenistä huolehtiminen ei voi olla tanskalaisen tai suomalaisen veronmaksajan vastuulla.

- Nykyinen toimintamalli tulee auttamattomalla tavalla tuhoamaan omien kansalaisten sosiaaliturvan, joka ulottuu myös perheenjäseniin. Nykyiseen malliin ei ole varaa ja tästä asiasta maahanmuuttoviranomaisten tulisi ottaa vastuu. Päätöksentekoa ilman vastuuta ei pitäisi enää sallia.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Olettaisin että nämä lait on laadittu ennaltaehkäisevästi, ehkäisemään uutta pakolaisaaltoa ainakin Tanskaan, jos turvapaikanhakijoiden määrää Turkin ja Kreikan kautta ei saada torpattua EU:n taholta. Kyllähän ongelmat ovat näkyvissä joka maassa, mutta Tanska on ryhtynyt toimiin rohkeasti. -Varojen realisointia on kyllä tehty monessa muussakin maassa, mm. Sveitsissä ja Hollannissa sekä muutamassa Saksan osavaltiossa. Norjassa harkitaan sen mahdollisuutta. -Laitoin tästä myös eilen illalla blogin, jossa linkit.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Jaa, kiitos. Aiheesta on uutisoitu laajalti. Näköjään monta aloitusta täälläkin. Kirjoitin tämän, koska en pidä "natsit vievät kultahampaatkin suusta" - lähestymistapaa kovin hedelmällisenä.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

EU:n vatulointi alkoi käydä Tanskan hermoille.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Tanskan linja on tosiaan aika iljettävä. Takavarikoidaan omaisuutta ja pyritään kaataa vastuun muiden maiden niskaan.

Toimituksen poiminnat