KirjoituksiaSalosta

Angela Merkelin vuosisadan haaste

  • Angela Merkelin vuosisadan haaste

Tilanne kärjistyi syksyllä, kun Saksa päätti pitää rajansa auki kaikille tulijoille, pakolaisille. Ja niitähän riitti. Alusta lähtien on ollut vaimeaa murinaa kustannuksista, mutta ne on kumottu tutuin Suomessakin käytetyin fraasein. Uuden vuoden tapahtumat muuttivat kaiken.

Kun Angela Merkelin pakolaispolitiikka nyt ensimmäisen kerran haastetaan niin omien kuin muidenkin puolueiden taholta, näkee kuinka ontolla pohjalla se on. ”Jos Jordaniaan mahtuu 1,5 miljoonaa syyrialaista niin kyllä Eurooppaan sopii saman verran” , ”Saksa ja saksalaiset yritykset ovat hyötyneet globalisaatiosta jonka toinen puoli on nopea internet ja kännykkäkulttuuri jolloin asiat (pakolaiskriisi) tapahtuvat nopeasti”, ”on yksinkertaisesti naivia kuvitella , että voitaisiin palata takaisin vanhaan maiden välisiin rajatarkastuksiin” , ”on eu:n loppu jos aletaan viritellä piikkilankaa rajoille” , ”meidän tulee puuttua itse ongelmaan ja auttaa ihmisiä heidän omissa maissaan” , ”eu:n on löydettävä yhdessä ratkaisut pakolaisongelmaan” ja niin edelleen.

Suurin piirtein jokainen muu saksalaispoliitikko on eri mieltä. Ajatuskuvio on aika helppo. Jos Saksa ei millään tasolla selviä edes jo nyt tulleista miljoonasta pakolaisesta, tai se ainakin on haastavaa ja vie aikaa, niin miten ihmeessä se pystyisi ottamaan miljoonan lisää? Ja joka vuosi? Mikä jää ratkaisuksi?

Ex-liittokansleri Gerhard Schröder : ”CDU ja Merkel ovat todellisuudesta pihalla. Tulee se vaikutelma ettei maan rajoilla ole mitään merkitystä. Tämä ei pidä paikkaansa ja on yksinkertaisesti väärin.” Saksa ei pysty mitenkään kotouttamaan loputonta pakolaisvirtaa vaan tulijamäärää on pakko rajoittaa. ”Kaikki muu on huuhaata, illusioota”.

Liittovaltio koittaa rauhoitella osiaan jotka käytännössä ottavat pakolaiset vastaaan. Eilen Baijeri lähetti bussilastillisen syyrialaisia mielenosoituksellisesti Berliiniin Merkelin toimiston eteen ja kertoivat , että nämä eivät mahdu enää minnekään ollos hyvä. Lisää rahaa kotoutumiseen ja osavaltioihin, sitä Saksalla on toisin kuin Suomella, voi pitää tilanteen rauhallisena ellei sitten Kölnin tapahtumat toistu joissa rahakaan ei auta.

Gerhard Schröder, kuten ei moni muukaan, pysty ymmärtämään, miten CDU on voinut toisaalta ajaa ”rajat auki” politiikkaansa mutta toisaalta on ollut piittaamatta, suorastaan estänyt kaikki yritykset uudistaa maan (pakolais)lakeja. Kaikesta tästä, myös uuden vuoden vaihteen tapahtumista vastuussa on liittokansleri Merkel joka on jättänyt osavaltiot yksin pähkäilemään ongelmien kanssa ilman että niillä olisi laillisia mahdollisuuksia tai edes resursseja tehdä ongelmiensa eteen mitään.

 

lähde : saksalaismediat esim.

http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-01/gerhard-schroeder-angela-...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

En jaksa muokata , mutta otsikko tulee sanasta "die jahrhundertsaufgabe" jota Merkel käyttää. Hän käyttää sanaa tehtävä eikä vaikka sanaa kriisi, pakolaiset ovat 'vuosisadantehtävä'.

Toisaalta poliisi teki tällä kertaa näyttävän operaation äärivasemmistoa vastaan ja toisaalta ollaan huollissaan kaasusumuttimien lisäksi laillisten käsiaseiden ostobuumista (kaasuaseet jne. joiden osalta aselait eivät ole niin tiukkoja)

Jos Suomeen vertaa , niin on mielenkiintoista, että esim. Schröder (SPD) on demari ja Merkel (CDU) oikeistoa. Suomen vasenlaita vetoaa aina joskus muiden maiden vasempaan siipeen , mutta sattuneesta syystä on hiljaa siitä mitä Saksassa tapahtuu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä analyysi kirvoitti ajatuksia.

Saksan hurjan talouskasvun takana ovat osittain maahantulleet siirtolaiset, jotka osallistuivat vahvan Saksan teollisten tuotteiden valmistukseen. Kaikki Saksaan menevät pääsivät töihin valmistamaan maailman kuuluja merkkituotteita ja elintason nousu oli vähintään yhtä hurja kuin Ruotsissa sodan jälkeen. Rahan tulo loi lisää töitä.

Kehityksen kulku vaan ei jatku samanlaisena. Kone yskii, entiseen DDR ään tehdyt investoinnit eivät ole tuottaneet odotetusti ja maailma ympärillä on muuttunut. Tulijatkaan eivät enää työllisty samaan tahtiin, mutta kustannukset kasvavat kohisten. Yhtälö ei toimi, edes rikkaassa Saksassa. Kulminaatiopiste taisi olla tosiaan tuo blogistin mainitsema Köln 31.12.2015.

Merkelin uran , EU n ja Saksalaisten hyvinvoinnin kannalta merkittäväksi muodostuu Merkelin laskeutuminen pylvään päästä ongelmien pariin ja kansan kanssa käytävä vuoropuhelu. Suunnan on muututtava, muuten ei hyvät heilu ja Saksan harjoittaman yksisilmäisen politiikan vaikutukset tulevat kumuloitumaan Saksan lisäksi koko läntisen EU n alueelle. Itäinen puoli EU sta oirehtii jo, ja on tehnyt mm ssa maahantulijoiden osalta erilaisia ratkaisuja.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eu ei todellakaan ole yhtenäinen pakolaisvirtojen osin. Taakanjaossa Saksa, Ruotsi ja Suomi ovat joutuneet ( tosin omin syin ja vastuin ) haukkaamaan kakusta suurimman palasen muihin jäsenmaihin verraten, eivätkä voi käytännössä nyt siirtää vastuuta muille näiden kieltäytyessä ja ollen penseitä tulijoita kohtaan lukuunottamatta sovittuja pieniä määriä kiintioöpakolaisia.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Aika vaikea tätä Merkelin jääräpäisyyttä on ymmärtää. Jotkut vertaavat asiaa eurokriisin hoitoon, Kreikka on pidettävä mukana maksoi mitä maksoi tai se on eu:n loppu joka on Euroopan loppu, hyvän ihmisen tulee auttaa apua tarvitsevia ja ottaa kaikki vastaan maksoi mitä maksoi. Jälkimmäisen idean logiikkaa on aika vaikea tajuta eikä nyt esim. 'itä'eu moiseen suostu, moni muu maa on tiukentanut otettaan.

Tiukkaa tekstiä tulee vähän joka suunnasta :

Saksalainen Jari Tervo, kirjailija Monika Maron, sanoo, että kansa, joka ainoana noudattaa yhteisiä pelisääntöjä ja lakeja (pakolaiskriisin taakanjako) suunnittelee kollektiivista itsemurhaa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eilinen ulkolinja (rajojen eurooppa) oli mielenkiintoinen. Sen katsantokanta oli juuri Schröderin mainitsema lapsellisen eettinen ja täysin tosiasioista piittaamaton. Solidaarisuus, humanitäärinen kriisi vs. Unkarin ilkeät natsit ja Saksan uusi äärioikeistolainen Pediga. Uudestaan. Kaikkia olisi tietysti kiva auttaa, mutta joko loppuu raha (Suomesta , Saksasta ei ihan helpolla) tai sitten muuten tulee raja vastaan jolloin autettavia on vain liikaa ja homma karkaa käsistä.

päivän uutisia :

Seuraa Tanskan esimerkkiä
Sveitsi takavarikoi pakolaisten rahat

Sveitsiin saapuvien pakolaisten pitää luovuttaa valtiolle yli 960 euron suuruiset varansa maksaakseen ylläpidostaan.

http://areena.yle.fi/1-2544857?autoplay=true

Toimituksen poiminnat