KirjoituksiaSalosta

Tänäkin vuonna kunnat lomauttavat opettajiaan

Yksi viime vuosien vaikeuksien merkki ja peili on taas Iltalehden otsakkeena ja näköjään vieläkään tästäkään aiheesta ei pystytä kirjoittamaan mitään järjellistä. Vain samoja eri päätöksenteon asteille asettuvia ristiriitaisuuksia raapustetaan.

Kunnat joutuvat tukalassa nykypäivän tilanteessa säästöpakon eteen koska kunta on kunta, se ei ole synonyymi valtion kanssa, ja kunnan säästöpakon sanelee valtion ja sen eduskunnan tekemä kuntalaki. Vähän kuin kaikissa muissakin päättömyyksissä on edes niiden ajattelu sula mahdottomuus jos ei ymmärrä, halua ymmärtää, mitä eroa näillä kahdella instanssilla on. Onko sitten tarkoituskaan ja voi olla että ideana onkin vain luoda tunteellista kannanottoa tunteita herättäviin aiheisiin, mene ja tiedä, mutta kaikenlainen muunkaltainen asian tarkastelu on mahdotonta jos ei tee eroa sillä miten kunta toimii, miksi sen toimii miten se toimii, ja mikä on valtion rooli tässä palapelissä.

Kuntien ahdinko johtuu verotulojen jämähtämisestä paikoilleen sekä menojen jatkuvasta kasvamisesta. Kummassakin puolessa on valtiolla suuri rooli. Sen harjoittama politiikka on toisaalta vienyt maasta mm. 100 000 teollista työpaikkaa ja muutenkaan siitä ei ole ollut kuin haittaa kuntien kassaan jäävän vuotuisen verokertymän suhteen. Toisaalta se taas on lisännyt menoja jatkuvasti keksimällä alati uusia lakeja ja niistä seuraavia velvoitteita ilman tarpeellisia resursseja, rahaa eli monin tavoin jatkuvasti nostaneet kuntien menoja. Jokainen uusi hienolta kuulostava laki vaikka koulutuksen saralle on kunnan rahakirstun vartijan silmissä uusi menoerä.

Kun valtio on toimillaan saanut suuren määrän kuntia tolaltaan, pakkosäästöjen eteen, se ja sen kaikkinaiset vaikutukset tilanteen syntyyn ja sen korjaamiseen tunnutaan tyystiin unohtamaan. Syyttävä sormi suunnataan kuntapäättäjiin ja heiltä tivataan miksi he vihaavat lapsia. Tai vanhuksia tai sairaita tai heikko-osaisia nyt ylipäätään. Tällaista kirjoittelua on mahdoton ymmärtää. Valtion toimista seuraa vääjäämättömät lain määräämät pakkosäästöt. Ne haetaan sieltä mistä ne on mahdollista hakea. Sosiaali- ja terveystoimi sekä koulumaailma ovat kunnan toimintojen tärkein osa ja palkkamenoineen käsittää kunnan menot. Kaikki muut menoerät ovat tähän nähden vaatimattomia. Koska kunnan terveyskeskusta ei voida sulkea tehtaan tavoin kuukaudeksi säästötavoitteita varten, arkijärkikin kertoo että se olisi hengenvaarallista ja lakikirja tämän tietysti estää, suljetaan sitten se mikä voidaan eli koulut. Kouluakaan ei voi kokonaan sulkea mutta muuten toimi on järjestettävissä yhdistelemällä luokkia lomautusten ajaksi ja niin edelleen.

Kunnat lomauttavat taas tänä vuonna yhä kiihtyvään tahtiin opettajiaan. Tämä on suora seuraus maan valtion politiikasta, Jyrki Kataisen hallituksen toimista*. Koska joku kysyy Jyrki Kataiselta miksi hän niin paljon vihaa lapsiamme?

 

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014021818051396_uu.shtml

 

*lomauttaminen ainoana vaihtoehtona johtuu ay-liikkeestä ja heidän työehtosopimuksistaan ja tulkinnoistaan. Tässäkin asiassa maan hallitus etunenässään pääministeri Jyrki Katainen voisi asiaan vaikuttaa jos halua olisi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Itsenäisyyspuolue sorvaa parhaillaan kansalaisvälikysymystä aiheeseen liittyen, koska hallitus ja eduskunta eivät hoida, tai ole hoitaneet lakisääteisiä tehtäviään pitkiin aikoihin.

Kuten totesit, syyt ovat varsin pitkälle valtion harjoittamassa politiikassa, mihin kelkkaan erityisesti ns. kasvukeskukset kyllä kuolaten hyppäsivät mukaan.

Seuraukset kannetaan kipeimmin kuntatasolla. Mielenkiintoista sinänsä, että käytännössä näillä toimilla rikotaan EUn perusoikeussopimuksesta lähes jokaista artiklaa. 3 E ajankohtainen.

Jouni Nordman

Voisikohan näissä kunnissa joissa opettajia lomautetaan, tehdä tutkimuksen voisiko yksi opettaja nyky tekniikalla hoitaa kahta luokkaa ja vain koulunkäynti avustajat joka luokassa pitää. Sillä en usko että aikuisen joka luokassa on pidä olla välttämäti akateeminen.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kaikenlaisia arkijärjen vaihtoehtoja on ympäri Suomea kokeiltu jolloin vastaan tulee laki taikka opetusalan työehtosopimukset. Kumpakaan ei jousta joten lomatukset jäävät useimmiten ainoaksi vaihtoehdoksi.

Tämä on tietysti vain osatotuus koska samalla pieniä kouluja suljetaan ja luokkakokoja kasvatetaan mikäli laki antaa siihen mahdollisuuden. Toisaalta näistä ikävistä päätöksistä saatavat säästöt voivat kuihtua jälleen kerran kasaan mikäli uusi pakollinen esiopetus kasvattaa kunnan menoja paljon ja mikäli ryhmäkoot tulee sekin laiksi alakouluihin.

Jouni Nordman

Eli byrokratia ruokkii itseensä, ei tarvitse kovin paljo miettiä kumpi sukupuoli on taas näitä päätöksiä tekemässä. Sillä määrällä ei saada korvattua laatua, tosta on hyvänä todistuksena kaverin lapset, jotka ovat kotiopetuksessa, tekevät kotona pääosin kodin normaali hommia isänsä kanssa, johon on upotettu koulussa tarvittavia tehtäviä. Kun juttelin kaverin kanssa kuinka paljon käyvät niin sanottua koulua, kerto että vain kaksi tuntia päivässä. Eli en usko määrän lisämisen koulussa kovin paljo auttavan Pisa tutkimusten nostamisessa, vaan ennemin se miten asiata tehdää. Sillä ihminen ei nytten vain ole parhaimmillaan talletus muodossa, mutta havaintojen kautta ihmisen vahvuus tulee parhaiten esille, jota ei koulussa juuri ole.

Toimituksen poiminnat