KirjoituksiaSalosta

Nuorisotyöttömyys ja siirtolaisuus

[Tiedän, että pitäisi kirjoittaa A.Stubbista, mutta menköön tälläinen turhanpäiväinenkin aihe.]

Työttömyys puhuttaa Suomessa ja Euroopassa. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Afrikka vaikka sen väestö on koko maailman nuorin. Ja tulee olemaan. Eikä nyt puhuta mistään pikkuluvuista vaan sadoista miljoonista ihmisistä.

Joka kolmas afrikkalainen on 10 – 24 vuoden ikäinen eli 300 miljoonaa ihmistä. Luvun ei ennusteta pienenevän vaan liki tuplaantuvan vuoteen 2050 mennessä. Silti suuressa osassa Afrikkaa heille ei töitä löydy, syntyvät työpaikat vaativat osaamista, ovat vähän työllistäviä ja vaativat työkokemusta. Nuorisotyöttömyys on liki Espanjan luvuissa monessa maassa ja vaikkapa Etelä-Afrikassa yli 40%:ssa.

Asia on taas viime aikoina ollut enemmän pinnalla eri näkökulmista. Jussi Halla-aho julkaisi eilen yhteenvedon siirtolaisuuden taakankannon haasteista, suomeksi kaikkia (laittomia) siirtolaisia ei ole reilua jättää vastaanottomaiden (Kreikka, Italia, Espanja) harteille varsinkaan tässä taloudellisessa tilanteessa, mutta toisaalta taakannon jakaminen vaikka meille Suomeen tuhansia ja tuhansia afrikkalaisia lisäämällä on sekin ongelmia täynnä. Kannattaa pitää mielessä, että nyt ei puhuta muutamasta syyrilaisesta vaan miljoonista ja miljoonista nuorista ihmisistä pitkälle tulevaisuuteen. Eilen tuli ulos myös IMF:n lyhyt juttu aiheesta joka ei ainakaan minua paljoa vakuuttanut. Työttömyys ja siitä seuraavat ongelmat pysyvät kaikkein tärkeimpänä haasteena niin Suomessa, Euroopassa kuin Afrikassakin.

 

http://www.halla-aho.com/scripta/eu_maahanmuutto_taakanjako.html

Taakkaa tietysti ehdotetaan jaettavaksi sinne missä maahanmuuttajia on vähän, tilaa paljon ja talous kohtuullisessa kunnossa eli varsinkin tänne Suomeen.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/SinglePodcastHighlight.aspx?podcastid=285

Afrikan nuorisotyöttömyyttä voi pitää tikittävänä aikapommina.

“Africa is one of the fastest growing regions in the world, but the persistence of youth unemployment threatens this progress. Some see this growth without jobs as a ticking time bomb.”

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

Afrikkalaista nuorisotyötöntä suojelevat kulttuuri ja ympäristötekijät, jotka jätän tässä säästösyistä luettelematta.

Eurooppalaisten ylikoulutettujen työttömien nuorten kannattaisi lähteä Afrikkaan töihin. Tämä voitaisiin toteuttaa eräänlaisena nuorisovaihtona, afrikkalaiset alikoulutetut nuoret tulisivat tänne opiskelemaan ja heitä vastaava määrä ylikoulutettuja eurooppalaisia siirtyisi Afrikkaan töihin.

Ajattele, jos afrikkalainen nuorisotyötön saisi töitä 9 euron päiväpalkalla hän olisi onnekas. Suomalaiselle 9 euron päiväpalkka on suoranainen ihmisoikeusrikos.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Eilen tuli a-talkki tittelillä duunit uhattuna automaation ja teknisen kehityksen jne. takia ja toisaalta työttömiä on tolkuttomasti ympäri palloa koto Suomen lisäksi. Jaana Pelkonen juuri heitti blogin Helsingin toimeentulomenojen rajusta kasvusta ulkomaalaisten takia. Kaikki näitä osasia ei kukaan halua miettiä tänä päivänä mennään vain vuosi tai vuosineljänniksittäin fatalistisesti eteenpäin ja odotetaan mitä tulee tapahtumaan jotainhan jossain vaiheessa on pakko.

Käyttäjän homonatura kuva
Outi Hoikkala

No juu, emmää ny noilla asioilla syntymäpäivääni pilais. Pääasia et on synäri, vaikkei Afrikas oo sitäkään nääs :)

Toimituksen poiminnat